-OZ-

0    0

http://www.territory-oz.com/

-OZ- - japoński zespół założony w październiku 2004 roku przez Natsukiego, Akiego (obaj ex-Scare Crow), Tamę i Nao (obydwaj ex-ジプシー). Później dołączył Zukki (ex-ウサギ).

Visualowa grupa -OZ- łączy pędzące metalowe brzmienie z osobliwymi, odrealnionymi obrazami, eksplorując koncept "piękna i degeneracji". Na początku grali ciężej i wolniej, miejscami nawet posępnie, z czasem zaczęli tworzyć szybsze, niepozwalające publice stać w miejscu kawałki. Obecnie kompozycje Tamy charakteryzują się szybszym tempem, są bardziej melodyjne, co stanowi interesujący kontrast w zestawieniu z ostrym, z piekła rodem rzec by można, wokalem Natsukiego. Ich dynamiczne występy na żywo rozgrzewają publiczność do białości, sam zespół zaś szturmem zdobywa mocną pozycję na scenie visual kei.

W 2006 roku zostali dostrzeżeni przez słynną wytwórnię Loop Ash. Nawiązana współpraca umożliwiła im wydanie singli Eve's apple oraz Adam's apple pod koniec roku.

Ku radości fanów -OZ- zagrali swoje pierwsze koncerty oneman w Niigata oraz Tokio 21 i 28 grudnia 2007.
W kolejnych latach wspólnie z takimi zespołami jak SCREW, SuG czy D=OUT, występowali na imprezie Stylish Wave.

Pierwsze wydawnictwo 2010 roku, singiel wisteria, osiągnęło szóste miejsce w notowaniach. Niestrudzony zespół miał swój wkład w singiel LOOP OF LIFE X, który wyszedł 30 czerwca, a który był częścią obchodów dziesięciolecia wytwórni LOOP ASH. Zapowiedziano również, że w styczniu 2011 roku -OZ- uda się w swoją pierwszą trasę po Europie. Wygląda na to, że z upływem czasu zespół się doskonali, więc nie możemy sie doczekać, żeby zobaczyć, czego dokonają w przyszłości.

Członkowie:
Vocal: Natsuki (Disrepute → Scare Crow → -OZ-)
Guitar: Aki (Disrepute → Scare Crow → -OZ-)
Guitar: Tama (ジプシー → -OZ-)
Bass: Nao (ジプシー → -OZ-)
Drums: Zukki (ウサギ → -OZ-)

Dyskografia:

→ Album/Mini-album
[2010.11.10] Rouge
[2009.09.16] VERSUS (12 + PV)
[2007.05.30] SIX (6 + PV)

→ Single/Maxi-single
[2010.05.05] viridian (3+PV)
[2010.02.24] wisteria (3+PV)
[2009.12.28] White Pallet (1)
[2009.04.01] DETOX (3 + PV)
[2009.03.04] VENOM (3)
[2008.12.28] RAZE (1)
[2008.09.03] Spiral (2)
[2008.07.30] Bulk (2)
[2008.04.02] S.I.N (1)
[2008.03.05] ATHENA (1)
[2007.10.31] elf (2 + PV)
[2006.12.XX] SHOXX distributed CD - CRY the crime (1)
[2006.12.27] Adam’s apple (2)
[2006.11.22] Eve’s apple (2)
[2006.03.05] Scene in the misereal (3)
[2005.09.29] and to the End (3)
[2005.07.24] Decay… (3)

→ Omnibus
[2008.03.01] 『四面楚歌』 (CRY the crime-2008 ver-)
[2007.12.16] Seduction#1 (FETTERS)
[2007.10.10] Shock Edge’07 (Zenith)
[2007.07.11] CROSS GATE ~Strawberry Seeds~ (Mitei)
[2007.06.15] h’evn「発掘盤。」004 (Misty)
[2007.02.28] THE☆Fushigi Circle (Misty)

→ Linki

~ http://www.territory-oz.com/
~ http://loopash.com/ .